- Zdrowe odżywianie
- 12 sierpnia 2020
Wyciskarki do warzyw i owoców
Robienie soków- przewodnik dla początkujących
Bez względu na to, czy właśnie otrzymałeś prezent w postaci sokowirówki, czy może chcesz przemycić do swojej codziennej diety większa porcję warzyw i owoców warto najpierw poczytać co nieco o sokowirówkach. I nawet jeśli wydaje ci się, że zakup odpowiedniego sprzętu oraz znalezienie dobrych przepisów na świeże soki mogą być trudne to wiedz, że kiedy już uporasz się z tymi sprawami robienie soków stanie się twoim nowym hobby i niebywałą przyjemnością!
Sok a koktajl – podstawowe różnice
Na początek warto jednak zdać sobie sprawę czym tak naprawdę jest domowy sok i czym różni się on od popularnych ostatnio smoothies. Proces tworzenia soku polega, bowiem na wyciskaniu lub też wydobywaniu płynu z wybranych przez nas warzyw i owoców. Natomiast w przypadku koktajlu dochodzi do zmiksowania całej rośliny. Soki zawierają więc odrobinę mniej błonnika pokarmowego niż smoothies, ale dużo efektywniej wpływają na procesy detoksykacji naszego organizmu dzięki zawartości ogromnej dawki potrzebnych nam składników odżywczych.
Sprawdź więcej na portalu http://multi-blog.pl/ >>
Co warto rozważyć przed zakupem?
Znając już tę podstawową różnicę możemy przejść do wyboru odpowiedniego sprzętu. Rozważając zakup sokowirówki warto jest najpierw zastanowić się nad tym, który rodzaj będzie dla nas bardziej odpowiedni: sokowirówka odśrodkowa czy może sokowirówka do żucia:
- sokowirówka odśrodkowa jest popularniejszym typem tego rodzaju sprzętów. Spotykane są w większości sklepów z AGD. Ich praca polega na siekaniu owoców oraz warzyw na niewielkie cząstki poprzez obracanie ich na ostrzu z bardzo dużą siła i prędkością. W ten sposób oddzielone zostają sok i miazga. Niestety intensywna praca tego rodzaju sprzętu wytwarza ciepło, które może destrukcyjnie wpływać na składniki odżywcze oraz enzymy zawarte w roślinach. Niewątpliwym plusem tych urządzeń, jest jednak ich cena oraz stosunkowa łatwość czyszczenia .
- sokowirówka do żucia nazywana jest również przekładnią oraz prasą na zimno. Praca tego rodzaju sprzętu polega na mieleniu owoców oraz warzyw, rozbiciu ich na drobną miazgę a następnie przeciśnięciu przez specjalne sitko. Taka metoda wydobycia soku pozwala na zatrzymanie cennych substancji zawartych w roślinach, a pozyskiwany napój jest o wiele zdrowszy i skoncentrowany niż sok z sokowirówki odśrodkowej. Niestety takie urządzenia bywają niezwykle drogie.
Kolejnym elementem wartym rozważenia jeszcze przed zakupem odpowiedniego modelu jest rodzaj soku, który chcemy pozyskiwać. Warto zdać sobie sprawę, że niektóre z sokowirówek nie poradzą sobie z wyciśnięciem soku z owoców i warzyw o konkretnej teksturze. Tak tez dzieje się w przypadku sokowirówek odśrodkowych, które mają spory problem z wydobyciem soku z zielonych liści, takich jak chociażby seler naciowy.
Czynnikiem równie istotnym podczas zakupu odpowiedniego sprzętu jest łatwość jego czyszczenia. Wytwarzanie soku wiąże się, bowiem ze sporym bałaganem i mnóstwem papki do posprzątania. Warto zdać sobie sprawę, że niektóre urządzenia czyści się o wiele łatwiej od innych. Dodatkowo niektóre z modeli można zmywać w zmywarce, co całkowicie pozbawia nas kłopotu.
Ostatnimi szczegółami, które warto rozważyć są dodatkowe opcje oraz specyfika konkretnych modeli sokowirówek. Przed dokonaniem wyboru należy przyjrzeć się głównie wielkości zsypu paszowego, kształtowi i pojemności dzbanka na sok oraz długości wylewki do soku. Bardzo ważnymi parametrami są również rozmiar sprzętu, jego moc i głośność oraz prędkość z jaką pracuje.
ABC wytwarzania soków
Mamy już wybrany odpowiedni model sokowirówki jednak nadal nie wiemy zbyt wiele o wytwarzaniu soku. Oto bardzo przydatna lista owoców oraz warzyw najlepszych do wyciskania soku:
- owoce miękkie, czyli ananasy, jagody, cytrusy, melony, kiwi, śliwki, brzoskwinie, nektarynki, winogrona oraz pomidor;
- owoce twarde, wśród których wyróżnić możemy jabłka, gruszki, żurawinę oraz granaty;
- warzywa miękkie, czyli szpinak, mięta, jarmuż, pietruszka, ogórek, kolendra;
- warzywa twarde, czyli kapusta, marchew, buraki, seler, imbir, oper włoski, batat.
Warto również zapamiętać, które z roślin zawierają na tyle małe ilości wody, że nie nadają się do produkcji soków. Są to: awokado, banany, figi, oberżyna oraz cebula.
Co zrobić z odpadkami po produkcji soku?
Wiele osób zastanawia się jak wykorzystać sporą ilość odpadków pozostających po produkcji soku. Odpowiedzi na to pytanie może być kilka i zależą głównie od naszej inwencji:
- resztki można przeznaczyć jako karmę dla drobiu,
- można je zakompostować,
- wykorzystać jako baza do sosów makaronowych lub zup,
- dodać do gotowego soku aby nabrał tekstury.
Baw się różnorodnością kompozycji i nie popełniaj tych błędów
Podczas tworzenia soków nie warto zamykać się w sztywne ramy jednego przepisu. Decydując się na odtwarzanie w kółko tego samego przepisu pozbawiamy nasz organizm wielu potrzebnych nam składników odżywczych oraz enzymów.
Należy również pamiętać, aby nie rozwadniać soków zbyt mocno, bo wtedy tracą one większą część dobroczynnych składników.
Niewiele osób wie również, że soki powinny być spożywane na krótko po ich wytworzeniu, w przeciwnym razie składniki odżywcze w nich zawarte ulegają rozpadowi i napój przestaje mieć na nas jakikolwiek dobroczynny wpływ.
Nie należy również popadać w pewnego rodzaju sokowy obłęd zastępując pełnowartościowe posiłki tego rodzaju napojami. Nie dostarczą nam one wszystkich wartości odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.
Wytwarzanie soku krok po kroku
Pierwszym co powinniśmy zrobić po zakupie swojego wymarzonego sprzętu to jego dokładne umycie. Następnie myjemy i siekamy wybrane przez nas produkty tak, aby swobodnie mieściły się w zsypie naszej sokowirówki. Pewnym ułatwieniem w przygotowywaniu napoju jest fakt, że większość modeli posiada ustawienia odnoszące się do gęstości danej rośliny. Jeśli wybrany przez ciebie model nie posiada takich ustawień to należy najpierw przepuścić przez maszynę rośliny miękkie stopniowo wprowadzając te trudniejsze do przerobienia
Najnowsze Artykuły
- Sport
- 11 października 2022
Na co zwrócić uwagę w odzieży sportowej
- Zdrowe odżywianie
- 26 września 2022
Na czym najlepiej smażyć?
- Sport
- 20 września 2022
Zalety trenowania piłki nożnej
Kategorie
- Sport 10
- Wrestling 6
- Kluby sportowe 6
- Zdrowe odżywianie 16
- Blog 1